⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Planten halen CO2 uit de lucht en gebruiken het om te groeien. Meer CO2 is gunstig voor de natuur. De planten gaan harder groeien. Het maakt de Aarde groener. Het is ook goed voor de landbouw want meer CO2 verhoogt de opbrengsten van de oogsten.
Met foto's van satellieten zeggen deskundigen bij de NASA over de periode 1982-2018:
Volgens het KNMI is de vergroening voor bijna driekwart het gevolg van de extra CO2 in de lucht.
Om over na te denken
Wordt de Aarde groener of bruiner door meer CO2?
Een lekker bordje CO2.
Dat planten sneller groeien bij een hogere CO2-concentratie is goed te zien in deze video. Het laat de groei van twee planten zien: de linker plant bij een CO2-concentratie van 450 ppm (parts per million) en de rechter plant bij een concentratie van 1270 ppm.
CO2 is ook voor de landbouw van groot belang. Kwekers in kassen blazen zelfs kooldioxide in hun kassen om hun oogst te vergroten.
De hoeveelheid CO2 in de lucht is gestegen. Daarom halen planten nu veel meer koolstof uit de lucht dan in 1960: jaarlijks 11,8 Gigaton méér. Dat is meer dan de totale jaarlijkse uitstoot van CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen en ander landgebruik (ongeveer 9 Gigaton koolstof per jaar) [1]. Wat de mens nu per jaar uitstoot wordt dus opgenomen door de planten.
1 onderzoek naar CO2 van Dr. Craig Idso
Een lekker bordje CO2.
Vaak hoor je dat CO2 een vervuilende stof is. Dat is vreemd, want het is een natuurlijke stof die alle planten nodig hebben om te kunnen groeien. Mensen en dieren eten planten en ademen CO2 uit. De klimaatprofessor vertelde dat een mens gemiddeld 290 kilo CO2 per jaar uitademt. Ons afval is 'voedsel' voor de planten. CO2 is niet giftig. Het heeft geen kleur en je ruikt het niet. Het is een natuurlijk gas. Net als zuurstof.
Bakkers gebruiken gist. Dat zijn een soort diertjes die de suiker in het meel opeten en koolzuurgas uitademen. In het deeg van het brood vormt het koolzuurgas belletjes. Deze ontelbare belletjes duwen het deeg omhoog. Tijdens het bakken verdwijnt het koolzuurgas. De overgebleven belletjes zorgen voor de luchtige gaatjes in jouw boterham.
Een lekker bordje CO2.