⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Het KNMI meet de temperatuur, wind en regen, en maakt de weersverwachting. Dit weerinstituut ligt in De Bilt. Dat ligt in de buurt van Utrecht. Het KNMI gebruikt de meetgegevens van De Bilt als de officiële gegevens voor heel Nederland.
In Nederland is het warmer geworden: Volgens het KNMI 1,8 °C sinds 1901. De opwarming in onze buurlanden is vergelijkbaar.
Op Aarde steeg de temperatuur sinds 1850 gemiddeld 1,0 °C. Het is de vraag waarom het in Nederland een stuk warmer is geworden.
In Nederland steeg de temperatuur tussen 1901 en 1988 slechts 0,4 °C. Maar tussen 1988 en 1991 sprong de temperatuur omhoog met maar liefst 1,0 °C. Daarna is er weinig opwarming.
Het grootste deel van de Nederlandse temperatuurstijging gebeurde dus rond 1990. Toen maakte de gemiddelde temperatuur een sprong met 1,0 °C.
Deze opmerkelijke temperatuursprong wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een aantal factoren:
Al deze oorzaken hebben niets met het broeikaseffect en de opwarming van de Aarde te maken.
Om over na te denken
'Nederland' is dus eigenlijk 'De Bilt'. Wat zou dat betekenen voor de officiële temperatuurgegevens van 'Nederland'?
Waar zullen we die thermometer neerzetten?
Op de Atlantsiche Oceaan is er meestal een hogeluchtdrukgebied bij de Azoren en een lageluchtdrukgebied bij IJsland. Sinds 1975 is het drukverschil tussen dezetwee gebieden sterker. Dit noemt men een positieve NAO. Hierdoor overheerst sinds 1975 bij ons de zuidwesten wind. Deze brengt zachte lucht van de zee naar West-Europa. Dit leidt tot relatief zachte winters met veel neerslag. Het zeeklimaat wordt dus in deze situatie in West-Europa versterkt.
Het sterke luchtdrukverschil rond 1990 veroorzaakte waarschijnlijk de temperatuursprong. Dat het daarna warm bleef heeft een aantal andere oorzaken:
Waar zullen we die thermometer neerzetten?
Sinds 1980 zijn er veel maatregelen genomen om de luchtvervuiling terug te dringen. De uitstoot van zwavel is sindsdien sterk afgenomen. Zwaveldioxide (SO2) zorgt voor smog. Dit is slecht voor de gezondheid. De smogdeeltjes (aerosolen) versterken de vorming van wolken en mist, en ze houden het zonlicht tegen. Omdat de lucht heel veel schoner is geworden, is er minder smog, minder mist, minder bewolking en meer zonlicht. De zonnestraling is vanaf de jaren-80 toegenomen, met 9 procent (tussen 1981 en 2010)1. Volgens het KNMI steeg hierdoor de temperatuur met 0,2 °C.
1 Klimaatbericht KNMI 2019 Zonnestraling in 2019
Waar zullen we die thermometer neerzetten?
Het weerstation van het KNMI in De Bilt staat in een stedelijke omgeving. De warmte van de stad verhoogt de temperatuur bij het KNMI. Volgens satellietmetingen is deze temperatuurverhoging meer dan een 0,5 °C.
Vroeger was er veel minder bebouwing rond het weerstation De Bilt. Dus toen was er veel minder temperatuurverhoging door de bebouwing.
De oude situatie is nog geldig voor Soesterberg. Dit weerstation ligt op 9 kilometer van De Bilt. In de omgeving van Soesterberg is een stuk minder bebouwing dan in de omgeving van De Bilt.
Vroeger meten de twee weerstations ongeveer dezelfde temperaturen. Tegenwoordig meet het weerstation in Soesterberg duidelijk lagere temperaturen. Het verschil tussen Soesterberg en De Bilt is nu opgelopen tot 0,6 °C.
Het KNMI erkent de invloed van de stad. Ze verlagen de huidige temperatuurmetingen voor 'De Bilt' met 0,11 °C. Echter, volgens de satellietmetingen en de gegevens van Soesterberg is deze correctie veel te weinig.
Om over na te denken
Het weerstation van Nederland 'De Bilt' ligt vlakbij de grote stad Utrecht. Wat zou dat betekenen voor de 1,8 graden opwarming die wordt gerapporteerd voor Nederland? (Terwijl wereldwijd 1,0 graden stijging wordt gemeten?)
Nog meer weten? kijk hoe warm het is in je eigen dorp of stad op deze interactieve kaart .
Waar zullen we die thermometer neerzetten?