De hoogte van de zee aan de kust noemt men de zeespiegel. Deze wordt aan de Nederlandse kust al vanaf 1865 nauwkeurig gemeten. Dit doen ze in Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder en Harlingen. Volgens een onderzoek[1] stijgt de zeespiegel vanaf 1890 bij ons met 14 centimeter per eeuw.
Volgens de verwachtingen van de modellen gaat de zeespiegel sneller stijgen. Maar volgens de metingen is er geen versnelling. Vanaf het begin van de metingen is de stijging van de zee vrijwel constant.
In het westen van Nederland daalt de bodem. Dat komt door de verdroging van veengrond. Dit heeft niets te maken met klimaatverandering. De bodemdaling was sinds 1890 4,5 centimeter. Dit betekent dat de zee ten opzichte van de Hollandse bodem 18,5 centimeter per eeuw stijgt.
Nederland is een laag land. 26% van ons land ligt onder zeeniveau. Zonder sterke dijken en duinen zou 60% van Nederland regelmatig onder water staan.
Volgens deze huidige trend stijgt de zeespiegel deze eeuw minder dan 20 centimeter. Bij de hoogte van de dijken is al rekening gehouden met deze stijging.
De dijken langs de Nederlandse kust zijn heel hoog: 12 meter. Ze bieden bescherming voor hoogwaterstanden van ongeveer 5 meter. Ook de rivierdijken zijn in Nederland heel veilig.
Op de kaart zie je voor drie plaatsen de gemeten stijging[2] van de zeespiegel in Nederland. De gemiddelden stijgen stabiel en versnellen niet.
Om over na te denken
Er wordt wel gewaarschuwd voor een versnelde stijging van de zeespiegel. Wordt deze versnelling al waargenomen aan onze Nederlandse kust?
1 Bron: Deltares
2 Gegevens van de Permanent Service for Mean Sealevel: Vlissingen Den Helder Delfzijl
Ko Klimaat meet de zeespiegel bij de kust.