⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Ko praat met Koalabeertje Kobus. Hij leeft al lang in de bossen en weet alles over het klimaat van Australië.
Australië is een continent op het zuidelijk halfrond. Wanneer het bij ons winter is, is het daar zomer, en omgekeerd. Het is er vaak warm en droog. Velen zeggen dat het door de klimaatverandering warmer en droger zal worden, met kans op meer bosbranden
De afgelopen 100 jaar is het in Australië ongeveer 1 °C warmer geworden. Dit komt overeen met de wereldwijde trend.
‘Very hot’ noemen ze in Australië een temperatuur van boven de 40 °C. Al lange tijd was het jaar 1952 het record met 22 hete dagen.
Het Australische KNMI heeft in 2017 de oude temperatuurgegevens aangepast[1]. Het verleden is kouder gemaakt en het heden warmer. Het recordjaar 1952 verloor door de aanpassing 6 hete dagen. Nu is het recordjaar 2018 met 21 hete dagen.
Er is geen goede reden om de gegevens te wijzingen. Want in de afgelopen eeuw deden de Australische weerkundigen precieze metingen volgens de regels. Het lijkt erop dat de oude gegevens met opzet zijn veranderd, om mensen te laten geloven dat het klimaat warmer wordt.
Om over na te denken
Waarom zou het Australische KNMI hun temperatuurgegevens hebben aangepast?
1 Klimaatgek: Australische KNMI past temperaturen aan
2019 was een heel droog jaar. Dat kwam toen door het natuurlijke klimaatfenomeen El Niño, dat leidt tot droogte en bosbranden in Zuidoost-Azië. In de Australische zomer van 2019-2020 is veel bos in vlammen opgegaan. Het oppervlak van verbrand bos is een gebied ter grootte van Zwitserland (1,5 procent van Australië). Maar de bosbranden waren in het verleden nog veel verwoestender.
Ruim 40 jaar geleden, halverwege de jaren zeventig, waren de Australische bosbranden 10 keer erger. Toen verbrandde 15 procent van Australië.
Daarnaast waren de droogtes in 1977-1978 en 2002-2003 in het oosten van Australië net zo erg of zelfs erger dan in 2019-20.
Bosbranden zijn een gevolg van droogte. Maar het is niet zo dat het steeds droger wordt. Volgens de meetgegevens op de eind van deze pagina wordt het iets natter.
Na een brand herstelt het bos. Veel bomen hebben zich daar aan aangepast. De eucalyptusboom overleeft vaak een brand of heeft zaden die een brand kunnen overleven.
De oorspronkelijke bevolking (Aboriginals) hadden de gewoonte om stukken bos af te branden. Dat deden ze in de koele maanden om te voorkomen dat in de zomer de branden te groot zouden worden. Ook de Australische boswachters deden dit. De planten en dieren hebben geen problemen met zulke kleine brandjes.
Het Wereldnatuurfonds vond dat de branden schadelijk waren zijn voor de natuur. Hierom werd rond 2000 het aansteken van kleine bosbranden verboden. De bomen gingen lekker groeien. Als er nu een brand ontstaat is er veel meer hout, en met een harde wind erbij is het dan onbeheersbaar voor de brandweer.
De grote branden in 2019-20 in het dichtbevolkte oostelijke deel van Australië waren onbeheersbaar. Dit is mede het gevolg van brandstichting en het stoppen van preventief bosbeheer.
De enorme grote branden in 1974 waren grotendeels in afgelegen land, in het verre onbevolkte westelijke deel van Australië. Meer dan 100 miljoen hectare werd verwoest, bijna 15% van de totale oppervlakte van Australië. Volgens de gegevens van het Australische KNMI was het in de jaren 1974-75 natter en koeler. Dit is in tegenspraak met het verhaal dat grote bosbranden een gevolg zijn van extreem hitte en droogte. De branden waren een gevolg van veel regenval waardoor er in het binnenland heel veel gras en struikjes waren gegroeid.
Volgens de metingen[1] wordt het de afgelopen 50 jaar iets natter.
Volgens het KNMI is er in de staat Queensland sinds 1900 geen trend waarneembaar in de gemiddelde neerslag of de extremen.
Om over na te denken
!n 2020 waren er grote bosbranden in Australië. Deze werden uiteindelijk gelukkig geblust door de regen. Neemt het aantal bosbranden de afgelopen 50 jaar toe? En hoe zit het met de regen?