⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Het is de afgelopen eeuw warmer geworden in Nederland. Maar dit was niet zichtbaar in het aantal hittegolven. De statistieken tonen geen duidelijke stijging. De laatste 20 jaar zijn er niet meer hittegolven dan vroeger.
Toch zei de weerman van het KNMI in de warme zomer van 2018 dat hittegolven nu veel vaker voorkomen dan een eeuw geleden. Dat is het gevolg van een aanpassing van de oude gegevens.
Het KNMI heeft in 2016 de waarden voor de temperatuur van vóór 1951 bijgesteld.
Ze denken dat hun oude gegevens van De Bilt te hoog zijn. In 1950 was de meetapparatuur 300 meter verplaatst. Ze waren toen 'vergeten' om hun metingen te corrigeren.
Voor de correctie maakten ze gebruik van de temperaturen van het weerstation Eelde. Dat dorpje ligt in Groningen. In Groningen is het meestal koeler dan in De Bilt. Met de gegevens van 'Eelde' is het verleden van 'De Bilt' kouder gemaakt (op papier).
Het gevolg van de correctie voor de periode 1901-1951:
Sommige deskundigen twijfelen aan deze correctie. Ze hebben er kritische vragen [1] over gesteld. Maar het KNMI wil hun vragen niet beantwoorden. Dat is jammer.
Om over na te denken
Wat voor gevolg heeft de verlaging van de oudere temperaturen op de gedachte dat het klimaat verandert?
Voor Einsteins Bollebozen:
Pagina 2
Aanpassingen temperatuurgegevens
1 Onderzoek Clintel Het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven
Einstein: "Ik heb de verdwenen hittegolven gevonden!"
De KNMI's in veel landen passen hun oude temperatuurgegevens aan. Dit noemen ze homogeniseren. Ze zeggen dat er fouten in zitten. Het resultaat van de aanpassingen is altijd dat het verleden kouder wordt gemaakt. Hierdoor lijkt de opwarming van de Aarde groter.
In de Middeleeuwen was het warmer dan tegenwoordig. Dit noemt men de Middeleeuwse Warme Periode (MWP). Het internationale klimaatpanel IPCC zei dit in hun eerste rapport uit 1990. Maar elf jaar later was de Middeleeuwse Warme Periode in hun derde rapport in 2001 verdwenen. De MWP was volgens het IPCC alleen in Europa. Ze zeiden niet wat ze fout hadden gedaan in hun eerdere rapport.
Veel wetenschappers denken dat het eerste rapport uit 1990 nog steeds juist is. Veel onderzoeken bevestigen dat het in de Middeleeuwen overal in de wereld warmer was dan tegenwoordig.
De NASA heeft in 2017 en 2019 de temperatuurgegevens van de wereld aangepast. Het komt erop neer dat ze hun grafieken kantelen waardoor het verleden kouder wordt en het heden warmer.
De vooraanstaande Amerikaanse klimaatwetenschapper Judith Curry zei in haar getuigenis voor het Amerikaanse congres op 25 juni 2019: “Het gevoel dat het weer extremer is dan vroeger als gevolg van opwarming door de mens, is kenmerkend voor klimaat geheugenverlies”.
De Australische journalist Graham Lloyd schreef in de krant The Australian van 16-2-2019 dat het Australische KNMI zelf het klimaat verandert. Lloyd schreef dat het Bureau of Meteorology de temperatuurgegevens van Australië voor de tweede keer in zes jaar heeft herschreven. Oorspronkelijk was de temperatuur sinds 1910 volgens de metingen met 1 °C gestegen. Na de aanpassingen is de temperatuur met 1,23 °C gestegen. De opwarming is dus opeens 23% groter dan eerder was berekend.
Het Canadese KNMI heeft in zijn computermodellen alle meetgegevens van 1850 tot 1949 weggelaten. Ze zeiden dat er in die periode te weinig weerstations waren voor een betrouwbaar beeld. Nu gebruiken ze voor deze periode niet de meetgegevens, maar gemodelleerde gegevens welke zijn afgeleid uit de periode 1950-2005. In het model is hierdoor het verleden koeler geworden.
Bijvoorbeeld:
De NASA heeft in samenwerking met het Amerikaanse KNMI (NAOO) de historische gegevens van Amerika aangepast. Eigenlijk is er in de Verenigde Staten weinig opwarming gemeten sinds 1900. Maar de NASA heeft het verleden kouder gemaakt waardoor er nu wel een sterke opwarming is in Amerika.
Bron gegevens: milieuzaken.org
Einstein: "Ik heb de verdwenen hittegolven gevonden!"