Ken je de filmtrilogie Back to the Future? In deze drie films gaat de hoofdpersoon met een tijdmachine naar het verleden en de toekomst. Wanneer hij in het verleden is, laat hij per ongeluk een tijdschrift achter. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst. Er ontstaan parallelle tijdlijnen met een goede en slechte wereld. De film laat zien dat de toekomst niet vast ligt. De kleinste verstoring heeft al direct gevolgen. Niemand weet hoe de wereld er in 2100 uit zal zien.
Het gaat nu heel goed met de wereld. Door de snelle ontwikkeling van de wetenschap en technologie is de welvaart enorm gestegen. Maar veel mensen geloven dat we hiervoor een prijs moeten betalen. Ze denken dat een grote ramp ons te wachten staat. Bijvoorbeeld een klimaatramp. Sommige mensen noemen dit klimaatreligie.
In sciencefictionfilms smullen ze van de ondergang van de Aarde.
De favoriete rampen in Hollywoodfilms zijn een meteorietinslag, pandemie, de derde wereldoorlog met kernwapens, vijandige buitenaardse wezens, de macht van supermensen en robots, en een klimaatramp.
De sombere voorspellingen van de opwarming van de Aarde passen in de overtuiging dat we leven in een eindtijd. Vind jij dat ook?
De internationale groep van klimaatwetenschappers (IPCC) verwacht dat de temperatuur de komende 80 jaar gaat stijgen: tussen de 0,5 en 5 graden.
Het meest waarschijnlijk komen we ergens in het midden uit: 2 graden opwarming ten opzichte van 1850. Deze opwarming zorgt niet voor grote problemen.
Het grote verschil tussen 0,5 en 5 graden geeft aan dat de wetenschappers het eigenlijk niet goed weten. Ze begrijpen het klimaat niet goed. Er is zelfs twijfel over de invloed van broeikasgassen. Al de voorspellingen uit het verleden zijn nooit uitgekomen. Ook met supercomputers kunnen ze het niet uitrekenen. Alle verwachtingen voor de toekomst zijn niet betrouwbaar. Niemand weet het zeker.
Hieronder zie je vier scenario's die alle vier kunnen uitkomen.
Om over na te denken
In het verleden hebben veel onheilsprofeten het einde van de wereld voorspeld. Dit is echter nog nooit uitgekomen. Denk je dat we nu in paniek moeten raken over de voorspelde (gevolgen van) klimaatverandering?
Ko neemt een kijkje in de toekomst.