⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
In een stad is het warmer dan op het platteland. Een omgeving met huizen en straten wordt warmer dan een bos of weiland. In de zomer kan het in het centrum van een stad wel 5 °C warmer zijn. De stad is een warm eiland in een koelere omgeving. Dit noemt men het hitte-eilandeffect.
Ook rondom een stad is de temperatuur iets hoger. Veel officiële weerstations staan in de buurt van een stad, bijvoorbeeld bij een luchthaven en langs wegen. Steeds meer weerstations staan in een hitte-eiland. Hierom meten steeds meer weerstations hogere temperaturen dan op het onbebouwde platteland.
Deze plaatselijke opwarming door het hitte-eilandeffect heeft niets te maken met de klimaatverandering.
Om over na te denken
De omgeving van veel weerstations is steeds meer bebouwd geraakt de afgelopen 100 jaar. Wat zal dit voor effect hebben op de gemeten temperaturen?
Bekijk op deze interactieve kaart hoeveel warmer het is in jouw dorp of stad.
Ko meet de temperatuur. In de stad is het warmer dan op het platteland.
De warmte van stedelijke gebieden is goed te zien in de metingen van Australië. De meeste mensen wonen daar langs de kusten. Het binnenland van Australië is vrijwel onbewoond.
In de onderstaande grafiek zijn de gemiddelde temperaturen weergegeven van Australië. De rode lijn is de gemiddelde temperatuur van alle weerstations. De blauwe lijn is de gemiddelde temperatuur van de weerstations in het binnenland (binnen de rechthoek op het kaartje). De weerstations in het onbewoonde binnenland laten helemaal geen stijging van de temperatuur zien (blauwe lijn). Alle weerstations samen (rode lijn) laten wel een stijgende lijn zien (vooral vanaf 1975). Dit komt waarschijnlijk omdat de weerstations buiten het binnenland in een stedelijke omgeving staan en de plaatselijke opwarming van de steden meten.
Om over na te denken
Hoewel de temperaturen voor het Australische onbebouwde binnenland stabiel zijn gebleven zijn ze voor Australië als geheel gestegen. Zou dit te maken hebben met de bebouwing, die met name in de brede kustzone staat?
Het hitte-eilandeffect biedt een goede verklaring voor het verschil tussen de gemeten temperatuur boven land en die boven zee.
In de onderstaande grafiek is dat goed te zien. Het verschil tussen land en zee is al opgelopen tot 0,5 °C. Dit opmerkelijke verschil is mogelijk het gevolg van te weinig correctie voor de plaatselijke opwarming door de verstedelijking. Het verschil tussen zee en land wordt sinds de jaren 90 steeds groter. Sinds de jaren 90 groeien in de hele wereld de stedelijke gebieden snel.
Om over na te denken
Vanaf de jaren negentig beginnen de meetgegevens op het land en boven zee uit elkaar te lopen. De metingen op het land gaan sneller stijgen. De satellietmetingen (die zowel boven land als boven zee meten) blijven echter de zeemetingen volgen. Wat betekent dit voor de temperatuurstijging die door weerstations op het land worden waargenomen?
Kijk voor meer informatie op klimaatfeiten.nl
Ko meet de temperatuur. In de stad is het warmer dan op het platteland.
De zorgen over ‘het klimaat’ gaan over de gemiddelde wereldtemperatuur. De gemiddelde temperatuur wordt berekend met de gegevens van weerstations.
Om een gemiddelde temperatuur goed te kunnen bepalen, moeten over de hele Aarde gelijkmatig meetstations staan. Deze moeten in het vrije veld staan.
De werkelijke temperatuurmeting is verre van ideaal:
Om over na te denken
Wat zal het gevolg zijn van de drastische veranderingen in het aantal en de spreiding van de weerstations, voor de gemeten temperaturen?
Officiële meetstations moeten voldoen aan strikte regels. In Amerika is in 2011 een groot onderzoek [1] gedaan naar de officiële temperatuurmeetstations. Het blijkt dat heel weinig meetstations voldoen aan de eisen. Ze meten te hoge temperaturen. Veel officiële thermometers staan tussen de gebouwen en te dicht bij warmtebronnen zoals kasten van airconditioners. De resultaten van het onderzoek zijn:
Het Amerikaanse KNMI verlaagt de gemeten temperaturen voor het hitte-eilandeffect. Maar hele slechte metingen kan je eigenlijk niet meer goed corrigeren.
Bekijk de lachwekkende voorbeelden van slechte meetstations.
De opwarming van de Aarde wordt voor een flink deel veroorzaakt door de mens: door slechte metingen.
Om over na te denken
Meer dan 90% van de Amerikaanse weerstations meet te hoge temperaturen omdat de meetlocatie niet aan de eisen voldoet. Aan welke eisen moet een meetlocatie voor de temperatuur eigenlijk voldoen?
1 Bron: onderzoek naar meetstations VS
Meer info: klimaatgek.nl
Ko meet de temperatuur. In de stad is het warmer dan op het platteland.