⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Ko sprak met de pinquin Pim. Hij leeft op de Zuidpool. Pim leeft in zee en komt op land om een nest te maken. Pim vertelde Ko alles over het ijs.
De Zuidpool of Antarctica is heel anders dan de Noordpool. Beide polen zijn het hele jaar bedekt met ijs, maar het ijs op de Noordpool bestaat voornamelijk uit zee-ijs terwijl het ijs op de Zuidpool vooral uit landijs bestaat. De Zuidpool is net als Europa of Afrika een continent. De Zuidpool is het koudste gebied op Aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten bij het Vostokstation was -89,2 °C. Er woont niemand.
Op de Zuidpool zijn er twee soorten ijs:
De feiten in het kort:
De zeespiegelstijging versnelt niet. Hieruit volgt dat het landijs niet heel snel smelt.
Om over na te denken
Is er klimaatverandering merkbaar op de Zuidpool?
De Aarde warmt op, maar niet gelijkmatig. Op de Noordpool is de temperatuurstijging ongeveer twee keer hoger dan de gemiddelde temperatuurstijging op Aarde.
Deze ongelijkmatigheid komt doordat energie van nature altijd stroomt van warm naar koud. De natuur streeft naar evenwicht. Hierom is de opwarming van de Aarde het sterkst bij de polen. Wanneer het warmer wordt, gaan sterkere winden en zeestromingen meer warmte transporteren van de tropen naar de polen. Wanneer het op Aarde gemiddeld 1 graad warmer wordt, dan is dat bij in de tropen ongeveer een 0,5 graad opwarming en bij ons in Nederland ongeveer 1 graad en bij de polen 2 graden. In principe.
Op de Zuidpool werd het tussen 1957 en 2020 0,35 °C warmer. Deze opwarming is een stuk minder dan men zo verwachten op basis van de herverdeling van energie.
Op de Zuidpool is het dus best wel koud gebleven. Er zijn verschillende theorieen welke dit zouden kunnen verklaren. Maar meer onderzoek is nodig voor dit raadsel.
In het westen van de Zuidpool is de stijging van de temperatuur twee keer zo groot dan in het oosten. Tussen 1957 en 2020 werd het 0,7 °C warmer. Dit wordt vooral veroorzaakt door instabiliteit van de westelijke ijskap. Deze ijskap ligt op de zeebodem. Hierom is deze ijskap gevoeliger voor de temperatuur van het zeewater. Warm water laat ijs sneller smelten dan warme lucht. Warm oceaanwater 'eet' het ijs van onderaf. Mogelijk zorgt de warmte van actieve vulkanen in West-Antarctica voor een extra opwarming. Door de extra warmte van de vulkanen smelt het ijs in West-Antarctica in de winter, maar door de krachtige koude wind bevriest alles weer in de zomer.
In een onderzoek[1] uit 2019 blijkt dat de huidige opwarming niet bijzonder is. In de Middeleeuwen was het tot wel 0,7 graden warmer op de Zuidpool dan tegenwoordig.
Om over na te denken
Wordt de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging ook waargenomen op de zuidpool?
Op de Zuidpool ligt 90% van al het landijs. Op de vorige bladzijde las je dat het iets warmer wordt op de Zuidpool. De opwarming heeft de volgende twee gevolgen:
Wat is het netto resultaat van deze twee tegengestelde gevolgen?
Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid landijs in de afgelopen jaren is afgenomen. Het gaat om een afname van 2500 gigatons ijsmassa tussen 1992 en 2017 (1 gigaton = 1 miljard ton).
Dat klinkt akelig veel. Maar er ligt heel veel ijs op de Zuidpool. We kunnen beter kijken naar hoeveel ijs er smelt ten opzichte van het totaal. En dan gaat het om 0,00004% per jaar.
Als er heel veel landijs zou smelten en als er ook nog steeds meer ijs zou smelten, zou dat merkbaar moeten zijn in een versnelde stijging van de zeespiegel. Maar een versnelde zeespiegelstijging wordt nergens waargenomen.
De verwachtingen van het KNMI:
De ijskap van de Zuidpool blijft zo koud dat het oppervlak nauwelijks smelt. De hoeveelheid sneeuw op Antarctica zal waarschijnlijk toenemen. Of de ijskap de komende eeuwen netto gaat groeien, hangt af van de snelheid van de afkalving aan de randen.
Om over na te denken
Is er sprake van afname van de hoeveelheid landijs op de Zuidpool?
In de zee rond de Zuidpool is de hoeveelheid ijs op zee in de winter en zomer ongeveer gelijk gebleven. Soms is het wat meer en soms wat minder.
Het is wel iets warmer geworden op de Zuidpool. Waarom er toch niet minder ijs is, komt mogelijk omdat er ijs smelt van de Zuidpool. Dit is zoet water. Zoet water is minder zwaar dan zout water en blijft boven drijven. Zoet water bevriest sneller dan zout water.
Om over na te denken
Verandert de hoeveelheid zee-ijs rond de Zuidpool?