⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Overal in de wereld doet men nauwkeurige metingen van de hoogte van eb en vloed. Gemiddeld stijgt de zee 2 millimeter per jaar. Dat is 20 centimeter per eeuw. Nergens wordt de stijging groter. Nergens is er een versnelling.
Om over na te denken
Wordt ergens in de wereld een versnelling van de zeespiegel waargenomen? En hoe groot is de stijging eigenlijk de afgelopen 100 jaar?
Sinds de laatste ijstijd is de zeespiegel 115 meter gestegen. Maar nu is de stijging bijna vlak. De afgelopen 7000 jaar steeg de zee nog maar 5 meter.
Met de huidige trend wordt de zee deze eeuw niet levensbedreigend voor de kustplaatsen. Vaak spelen er andere problemen. Overstromingen zijn vaak het gevolg van slecht onderhoud aan dijken, slecht waterbeheer van het land, ontbossing en het oppompen van grondwater. Ook de daling van een moerassige grond is vaak een groot probleem. Dit is het geval in Holland, Venetië, Bangkok, Jakarta en Miami en nog veel meer drassige gebieden. Deze problemen worden niet veroorzaakt door de klimaatverandering.
Op de kaart zie je voor 16 plaatsen de gemeten stijging van de zeespiegel.
Als je op de plaats klikt zie je de grafiek van de zeespiegelstijging. In de grafieken is de groene lijn de hoeveelheid CO2 in de lucht. Er is nergens een verband tussen de groene lijn en de veranderende zeespiegel. CO2 heeft dus geen invloed op de zeespiegel.
Bron grafieken zeespiegelstijging: Den Helder, Antarctica, Buenos Airos, Hongkong, Honolulu, Hosojima Japan, Kaapstad, Marseille, Moermansk, New York, Panama, Malediven, San Francisco, Scottbase Zuidpool, Sydney, Zanzibar
Grafieken met trends van de zeespiegelstijging overal ter wereld: Amerikaanse KNMI (NOAA)
Ko Klimaat meet met een peilstof de zeespiegel bij de kust.