⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.
Ko sprak met de ijsbeer Berend. Hij leeft op de Noordpool. Berend vertelde Ko alles over het ijs.
Het Noordpoolgebied is een oceaan omringd door land. Een groot deel van de zee is bevroren. Het ijs dat op zee drijft noemt men drijfijs of pakijs. De hoeveelheid drijfijs heeft geen invloed op de hoogte van zeespiegel. Als al het drijfijs zou smelten, stijgt de zeespiegel op Aarde niet. Dit zie je goed in een glas water met ijsblokjes. Als de ijsblokjes smelten, blijft het waterpeil in het glas gelijk.
In de zomer smelt er veel drijfijs. Aan het eind van de zomer is de hoeveelheid ijs het kleinst. Daarna wordt het kouder en bevriezen er grote delen van de zee. Aan het eind van de winter is de hoeveelheid ijs het grootst.
Sinds 1978 wordt met satellieten de hoeveelheid ijs gemeten. Uit de metingen blijkt:
De bekende klimaatactivist Al Gore waarschuwde in 2009 dat er grote kans groot is dat de Noordpool binnen 10 jaar in de zomer ijsvrij zou zijn. Dat is niet gebeurd. Nu voorspellen sommige onderzoekers dat dit vanaf 2050 zal gebeuren. Maar dat is onwaarschijnlijk om een aantal redenen.
De temperatuur in Europa en rond de Noordpool wordt voor een groot deel bepaald door de Warme Golfstroom. Deze zeestroming in de Atlantische Oceaan brengt warmte uit de tropen naar het noorden.
De Warme Golfstroom is soms sterker en soms zwakker. Deze schommeling wordt afgekort met AMO. De schommelingen duren tientallen jaren. Wanneer de stroming sterk is, is het warmer in Europa en op Groenland en de Noordpool. Het is dan koeler in het zuiden. Dit is omgekeerd wanneer de stroming zwakker is.
Sinds 1970 is de stroming sterker geworden. Er komt meer warmte van de tropen naar Europa en Groenland. Dat verklaart goed waarom het drijfijs rond de Noordpool is afgenomen. Het verklaart ook waarom het in Europa warmer is geworden.
Deze opwarming is het gevolg van de verplaatsing van warmte van de tropen naar het noorden. Het heeft niets te maken met de opwarming van de Aarde.
Te verwachten is dat de zeestroming de komende jaren weer zwakker wordt. En dan zal het koeler worden in Europa, de Noordpool en op Groenland.
De opwarming van het Noordpoolgebied sinds 1970 kan goed worden verklaard met een sterkere Warme Golfstroom. Dit is een natuurlijke schommeling en is geen gevolg van de opwarming van de Aarde.
Video over de AMO op: YouTube
Om over na te denken
Wat is het effect van de wisselende warme Golfstroom op de Noordpool?
Kijk voor meer info: klimaatgek
De afgelopen duizenden jaren was het meestal warmer in het Noordpoolgebied dan nu. Er was toen minder drijfijs dan tegenwoordig. Dat kon toen niet het gevolg zijn van de mens en van te veel CO2 in de lucht.
Er moeten andere oorzaken zijn waarom er soms meer ijs is en soms minder. Sommige wetenschappers zoeken de oorzaken in de:
Volgens het bovenstaande bericht zou "voor het eerst in de geschiedenis" een vaarroute open liggen voor schepen. Dit zou komen door de smeltende Noordpool. Het bericht is misleidend. In het verleden hebben al veel schepen deze route gevaren:
1906: Roald Amundsen
1940: Henry Larsen
1944: Henry Larsen
1957: United States Coast Guard cutter Storis
1969: SS Manhattan
1977: Willy de Roos
1984: MS Explorer
2000: Patrol boat Nadon
2001: Jarlath Cunnane
2003: Richard and Andrew Wood
2007: Sébastien Roubinet
2009: 9 kleine schepen en 2 cruiseschepen
2010: Bear Grylls en team in een opblaasboot
2012: Diverse schepen, waaronder het cruiseschip The World
Professor Ton Begemann heeft reizen naar het Noordpoolgebied gemaakt. In de onderstaande video vertelt hij dat hij oude overblijfselen bekeek van Eskimo's. Eén daarvan bevond zich heel noordelijk op 1000 kilometer van de Noordpool. Het bleek dat de mensen daar 4000 jaar geleden als boeren leefden. Het moet toen veel warmer zijn geweest dan nu.
Om over na te denken
Vroeger was het vaak veel warmer op de Noordpool dan nu. Toch is ook toen het ijs niet helemaal verdwenen. Moeten wij ons zorgen maken over het smelten van het ijs op de Noordpool?
IJsberen leven op de Noordpool. Het is een beschermde diersoort. Je hoort vaak dat de ijsberen zullen uitsterven door de opwarming. Natuurbeschermers vrezen dat al het ijs gaat verdwijnen en dan kan de ijsbeer niet meer jagen op zijn favoriete voedsel: zeehonden.
De grootste bedreiging was de jacht. Vroeger jaagde de mens op deze beren. Door de jacht leefden er vijftig jaar geleden niet meer dan 5.000 dieren. In 1973 kwam er een verbod op de jacht. Nu zijn er veel meer ijsberen. Het Wereldnatuurfonds denkt dat er nu ongeveer 28.000 ijsberen[1] leven.
Om over na te denken
Hoe gaat het nu met de ijsberen?
1 Wereldnatuurfonds over de ijsberenpopulatie