⚠ Deze website wordt op zaterdag 16 november onderhouden en zal enige uren niet bezoekbaar zijn.

boekje
kwis
zoeken
overzicht     
gevolgen opwarming     
CO2 en planten        
woestijnen    
bosbranden    
KWIS
koraal           
gezondheid    

knop temperatuurNatuur > koraal

pagina 1 / 2

Wordt het koraal bedreigd?

Koraal is een diertje dat er uit ziet als een plant. Ze komen voor in alle warme en schone zeeën. Ze leven samen in grote groepen. Ze bouwen banken en riffen. Dit zijn de grootste bouwwerken die levende wezens maken. Bijvoorbeeld het 2500 kilometer lange Groot Barrièrerif voor de kust van Australië.

Sommige natuurbeschermers zijn bezorgd over het koraal. Ze zijn bang dat het koraal door de opwarming zou afsterven. Bij opwarming of afkoeling van het zeewater kan het koraal namelijk verbleken. Na verbleking lijkt het koraal dood te gaan.

Volgens een uitgebreid onderzoek van professor Peter Ridd zijn de opwarming van het zeewater en de verzuring van de oceaan geen bedreiging voor het koraal. Volgens Ridd is het verbleken te vergelijken met een verkoudheid. Het koraal moet even wennen aan de hogere of lagere temperatuur. Na een tijdje zal het zich weer volledig herstellen[1].

Het verbleken van het koraal is ook geen nieuw verschijnsel. Het eerste grote wetenschappelijke onderzoek[2] naar het Groot Barrièrerif maakte hier in 1930 al melding van.

Koraalriffen zijn kwetsbaar maar ze zijn ook veerkrachtig. Koraalriffen bestaan al 400 miljoen jaar. De mens bestaat nog geen 2 miljoen jaar. Voor het koraal is de kleine opwarming van het zeewater geen bedreiging.

koraalrif
Men noemt koraalriffen ook wel de regenwouden van de oceaan.

Koraal groeit sneller bij hogere temperaturen Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het koraal groeit.

grafiek: Koraal groeit sneller bij hogere temperaturen Koraal groeit sneller bij hogere temperaturen Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het koraal groeit. Studie van Lough & Barnes .

Om over na te denken
Koraal is een levend diertje dat leeft aan de oppervlakte van de zee. Het kan meerdere centimeters per jaar groeien als dat nodig is. Hoe warmer het water hoe sneller ze kunnen groeien. Denk je dat de eventueel snellere stijging van de zeespiegel (nu stijgt de zeespiegel 2 millimeter per jaar) een probleem is voor het koraal?

Voor Einsteins Bollebozen:

Pagina 2
Oceaanverzuring

1 Bron onderzoek herstel koraal
2 Onderzoek naar koraalverbleking van Sir Charles Maurice Yonge
Artikel over aanpassingsvermogen koraal op nu.nl

tekening Ko Klimaat koraal

Ko Klimaat en Einstein bewonderen de kleurenpracht van het koraal.

pagina 1 / 2 | Voor Einsteins bollebozen

Oceaanverzuring

Een flink deel van alle koolstofdioxide in de atmosfeer komt in zee terecht. In zee reageert CO2 met een andere stof in het water en hierdoor wordt de zee zuurder. Oceaanverzuring wordt door sommigen ‘het andere CO2 probleem’ genoemd.

Sommige biologen maken zich zorgen om de toenemende zuurgraad. Het zou de dieren in de zee bedreigen. Vooral schelpdieren en koraal houden niet zo van zuur water. Andere dieren kunnen juist profiteren.

Eigenlijk is de oceaan niet zuur. De zuurtegraad kan men meten en uitdrukken met een getal. Dit is de pH-waarde. Een pH van 7 is neutraal. Onder de 7 is zuur. Boven de 7 is niet zuur, dit noemt men basisch. Het zeewater heeft een pH van ongeveer 8 en is dus niet zuur.

diagram voedsel pH-waardenZuur is een smaak. Je proeft het met je tong. Voor jouw smaak is zoet het tegenovergestelde van zuur. Maar in de scheikunde is dat niet zo. In de chemie is 'basisch' het tegenovergstelde van zuur. De zuurgraad wordt uitgedruk met de pH-waarde. De waarden lopen van 0 tot 14. 7 is neutraal.

Hoeveel is de pH (zuurgraad) gedaald sinds de Industriële Revolutie?

Het IPCC vermeldt in het vijfde rapport een daling van de pH van 8,2 naar 8,1. Volgens de meest pessimistische voorspellingen zou de pH in 2100 dalen naar 7,8. Dat is nog steeds basisch (niet zuur). Dit zal gevolgen hebben zeeleven maar het is niet dramatisch.

De vissen leven al honderden miljoenen jaren in de zee. 150 miljoen jaar geleden was er vijf keer meer CO2 in de lucht dan tegenwoordig. De pH is toen lager geweest dan 7,8. Het koraal, de haaien, schelpdieren, schildpadden en vissen hebben hier geen nadeel van gehad. Het blijkt namelijk dat over duizenden jaren de chemische evenwichten langzaam herstellen. Bij meer CO2 in de lucht zullen de oceanen eerst verzuren en daarna volgt automatisch een herstel.

Kijk voor meer informatie bij op de website klimaatverandering

tekening Ko Klimaat koraal

Ko Klimaat en Einstein bewonderen de kleurenpracht van het koraal.

Deel deze pagina
koklimaat.nl de makers regels en privacy voor onderwijzers en ouders